Entra

Nota informativa sobre els caràcters organolèptics de gust i olor de l'aigua (Geosmina)

NOTA INFORMATIVA SOBRE ELS CARÀCTERS ORGANOLÈPTICS DE GUST I OLOR DE L’AIGUA (GEOSMINA)

Els darrers dies del mes de febrer i març s’ha començat a notar un gust i olor diferent de l’aigua tractada a l’estació de tractament d’aigües potables d’Osona Sud.

No es pot oblidar que una aigua procedent de riu és clarament diferent que una aigua procedent d’una captació subterrània tan pel que fa a la seva composició fisicoquímica com pels seus caràcters organolèptics.

L’aigua d’origen subterrani és una aigua molt més mineralitzada i per tant amb un gust molt més caracteritzat que una aigua procedent del riu.

Actualment ens trobem davant un problema molt típic en el riu Ter, causat per uns fongs (anomenats Actinomicets) , tots ells tipificats i analitzats , que no presenten cap problema nociu per la salut però si que desprenen una substància orgànica (GEOSMINA),  de baix pes molecular i molt volàtil, que és la responsable de l’olor i gust definit com a “TERRÓS “.

Cal remarcar que aquesta substància no representa cap risc per a la salut pública.

Aquest fet, normalment, es produeix entrada la primavera i cap a l’estiu atès que un dels requeriments coneguts pel seu creixement és una temperatura elevada, entre 15ºC i 38ºC, però la sorpresa ha set que ha aflorat molt aviat aquest any.

Una possible explicació seria que aquest hivern no ha plogut gaire i, conseqüentment, hi ha hagut un cabal baix del riu i això ha provocat una major concentració de les matèries nutrients pel seu creixement.

L’eliminació d’aquesta substància se’ns fa realment difícil ja que ni el clor ni la floculació ni la decantació poden fer-hi res; l’únic tractament efectiu és l’absorció amb carbó actiu per reduir-ne els nivells i per això durant aquests episodis s’augmenta el tractament mitjançant la dosificació de carbó en pols directament a l’aigua als decantadors. Ens aquest moments estem dosificant carbó en pols a raó de 10 ppm per litre d’aigua.

A banda del tractament de l’aigua estem estudiant totes les possibilitats per intentar reduir-lo al màxim en origen.

On som

Masoko

Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 4a planta

Consell Comarcal d'Osona - Edifici el Sucre 08500 Vic

 938 814 696

aiguesosona@aiguesosona.cat