Els orígens d’Aigües d’Osona, SA es remunten a l’any 1989, quan recuperant un antic projecte de 1959 es van començar a gestar un embassament i una estació de tractament d’aigua potable (ETAP) al riu Gurri per abastir els municipis de Tona i Taradell.
Arran d’aquest projecte puntual, es va fer evident la necessitat de buscar una solució global i definitiva als problemes històrics de restriccions en èpoques d’estiatge, sobretot a la zona sud de la comarca, i també als problemes de contaminació d’aigües subterrànies per nitrats.
És per donar resposta a aquestes necessitats que el 1992 va néixer Aigües d’Osona com una societat privada participada per les empreses Aigües de Vic i SAUR. L’any següent ja es va transmetre a la Junta d’Aigües el projecte de concessió administrativa amb un cabal inicial de 69,5l/seg. per abastir 17 municipis des del riu Ter, concretament des de la resclosa de Malars.
El 29 de juliol de 1994 el Consell Comarcal d’Osona, en ple extraordinari, va aprovar l’adquisició del 8% del capital social d’Aigües d’Osona SA. A més, va donar llum verda a què l’empresa s’encarregués de subministrar aigua potable en alta a diversos municipis mitjançant la forma de gestió d’empresa mixta, encara vigent a dia d’avui.
Des de llavors s’han estudiat i desenvolupat diverses solucions per garantir el subministrament d’aigua potable a la comarca entre les quals destaquen:
- 1998
- Entra en funcionament l’abastament d’aigua a Osona Sud per subministrar cabals d’aigua complementaris a 17 municipis de la comarca. Aquesta acció ha permès millorar la qualitat de l’aigua, sobretot pel que fa a la presència de nitrats i ha garantit un correcte abastament als municipis sense necessitat d’abandonar els recursos propis.
- 2005
- L’Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau cedeix les instal·lacions dels pous i el dipòsit de Vilaseca al Consell Comarcal d’Osona
- 2006
- S’executa l’obra de portada d’aigua des dels pous de Vilaseca fins als dipòsits dels municipis de Perafita, Sant Bartomeu, Sant Boi de Lluçanès i Sobremunt
- 2008
- El Consell Comarcal assumeix el 51% del capital de la societat Aigües d’Osona per continuar planificant i garantir el futur de l’abastament de la comarca. L’ens treballa en consonància amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en el marc del programa de mesures del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya i d’acord amb Pla zonal de cabals de manteniment del Ter superior (PZTS).